Kuvassa Watrecin vientijohtaja Kimmo Tuppurainen (vasemmalla), ja WE Vietin toimitusjohtaja Chau Phuoc Minh, allekirjoittavat sopimuksen. Kuvassa vasemmalla seisoo Suomen Vietnamin suurlähettiläs Kari Kahiluoto, ja oikealla seisoo erityisasiantuntija Marko Saarinen Suomen Hanoin-suurlähetystöstä.

Forssalainen biokaasuteknologiayhtiö Watrec Oy on allekirjoittanut puitesopimuksen vietnamilaisen jätteenkäsittely-yhtiön kanssa. Puitesopimus koskee Etelä-Vietnamin Ho Chi Minh Cityn kaupunkiin sijoittuvaa suurta jätteenkäsittelyhanketta ja käynnistää yhtiöiden välisen pitkäntähtäimen strategisen kumppanuuden. Kokemus varmatoimisten laitosten suunnittelusta ja kokonaisvaltaisen ratkaisupalvelun tarjoaminen olivat avaintekijöitä Watrec Oy:n valinnassa. Sopimus allekirjoitettiin Watrec Oy:n ja vietnamilaisen We Viet Co. välillä Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12.2018 Suomen Vietnamin suurlähettilään juhlavastaanoton yhteydessä Vietnamissa, Hanoissa.

 

Kiertotalouden periaatteet ja tehokas jätteenkäsittely ovat ajankohtaisia teemoja Vietnamissa. Jätevirtojen kasvu on ollut maassa kasvussa jo pitkään ja valitettavan suuri osa jätteestä päätyy edelleen kaatopaikalle. Kohentuvan elintason myötä myös energiantarve kasvaa vuosittain. Vietnamin valtio on ottanut nämä huolet tosissaan ja nyt myös yksittäiset kaupungit ovat alkaneet ottaa huimia askeleita kohti puhtaamman energian tuotantoa ja modernimpaa jätteiden käsittelyä. Ho Chi Minh Cityn Kansankomitea asetti marraskuussa 2018 voimaan lain, jonka mukaan jätteen keräystä sekä käsittelyä tullaan tehostamaan huomattavasti. Myös yritykset ja yhteisöt ovat alkaneet toimia kestävämmän huomisen puolesta.

 

Vietnamilainen jätteenkäsittely-yhtiö Waste to Electricity Vietnam Co. (WE Viet) on tehnyt sijoituksen valtavaan jätteenkäsittelyprojektiin (kokonaisjätemäärä 1.000.000 tonnia vuodessa), jossa yhdyskuntajäte tullaan erottelemaan omiin jakeisiinsa. Orgaaninen jae kuljetetaan biokaasulaitokselle ja loput jätteestä johdetaan polttoprosessiin. Biokaasulaitos vastaanottaa myös muita biohajoavia jakeita. Biokaasulaitos tulee käsittelemään 500 tonnia jätettä päivässä. Watrec Oy:n ja WE Vietin allekirjoittama puitesopimus koskee orgaanisen jakeen käsittelyratkaisun suunnittelua ja toimitusta.

 

WE Viet päätyi valitsemaan Watrecin kumppanikseen monesta syystä. WE Viet halusi luotettavaa ja toimivaksi todettua teknologiaa minimoidakseen omat riskinsä. Watrec Oy:llä on yli 15 vuoden kokemus orgaanisen jätteen käsittelyyn liittyvien ratkaisujen suunnittelemisesta ja toimittamisesta. Watrec on Suomessa osoittanut teknologiansa toimivuuden rakentamalla useita teollisen kokoluokan biokaasulaitoksia onnistuneesti. Vietnamiin suunniteltava laitos tulee olemaan Watrec Oy:n ensimmäinen ulkomailla toteutettu laitos. Suunnittelun on tarkoitus olla valmiina vuoden 2019 toisella neljänneksellä, jonka jälkeen voidaan aloittaa laitoksen rakentaminen.

 

Watrec Oy on biokaasuteknologiaan erikoistunut yhtiö, joka on yli 15 vuoden aikana kehittänyt ja rakentanut ratkaisuja orgaanisen jätteen käsittelyyn. Suomessa Watrec Oy rakensi viimeksi biokaasulaitosten verkoston. Verkostoon kuuluu kuusi biokaasulaitosta, jotka käsittelevät yhteensä yli 300 000 tonnia jätettä vuodessa ja tuottavat yli 20 MW uusiutuvaa energiaa vuodessa biokaasuna.

 

Lisätietoja:

Juhani Suvilampi                                               Kimmo Tuppurainen
Toimitusjohtaja                                                 Vientijohtaja
+358 400 801 416                                              +358 40 504 1443
j.suvilampi(at)watrec.fi                                    k.tuppurainen(at)watrec.fi